19 sep. 2011

Fler tips från verkligheten!

Just nu håller jag på med någon form av mini-projekt tillsammans med Ingelstadområdet i Växjö. De har valt att göra en storsatsning på utbildning på interaktiva tavlor. Jag var där för några veckor sedan för att inspirera och visa olika typer av enkla länkar för att komma igång med användningen av tavlan. De fick i uppgift (läs: läxa) att välja ut en eller några länkar som de skulle använda minst en gång om dagen inför klassen, bara för att träna på att stå vid tavlan.

Det är verkligen jättekul att få se vad pedagoger väljer att visa för eleverna och hur det motas av eleverna. Här följer några länkar som lärare och pedagoger valde att jobba med och lite vad de tyckte om länkarna.

Årskurs F-6
English alphabet
http://www.languageguide.org/english/alphabet/
För att träna uttalet på bokstäverna. Perfekt att använda någon gång för att få lite variation av lärarens röst.

Colour
http://www.crickweb.co.uk/Early-Years.html#colour-english
Träna färger på engelska. Kul att göra en gång.

Animals
Träna på vad olika djur heter. Eleverna blev lite besvikna att det inte lät något när man fick rätt djur på rätt bild
http://www.crickweb.co.uk/ks1literacy.html

Sverige
Från Sverigeguiden.com - en reliefkarta över Sverige som är klickbar.
http://www.sverigeguiden.com/sverreli.htm
Fakta som fanns på sidan var inte jättemycket eller spännande, men talande. Landskapskartorna som fanns på samma sida var enligt pedagogerna inte alls bra eftersom det var för få platser markerade.
I kombination med Sverigekartan hade de också använt kartor från NE.se, de s.k. blindkartorna. De tipsade även om de olika temapaketen på NE.se - enkelt att bara söka på Sverige på NE.se
(P.s Prissan vill gärna tipsa om Från Macro till Micro där man kan träna bland annat Sveriges landskap http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4077&artikel=4430040)

Pussel på Papunet
Ett gäng tipsade om att pussla på Papunet.net.
http://papunet.net/spel/_palapelit/palapeli/?lang=se Här finns möjlighet att välja antal bitar och motiv.
Det går även att ladda upp egna bilder och pussla ihop.

Matematik F-klass
Fånga fiskarna med hjälp av håven. Testa att fånga antal fiskar som står i rutan. Altinera med att du som pedagog bestämmer vilken typ av fisk som ska fångas.
http://www.crickweb.co.uk/Early-Years.html#ftank2

Förskolan
http://www.ur.se/Cirkuskiosken/
Från cirkuskiosken kan man gå in i "Kompiskiosken" och spela många spel från UR

Lägesord
http://www.glencoe.com/sites/common_assets/mathematics/ebook_assets/vmf/VMF-Interface.html
Bears in a boat. På sidan Virtual Manipulatives, finns "Manipulatives" som heter Bears in a boat. Den går ut på att man kan sätta björnar i en båt och jobba utifrån 10-kamraterna. Man kan också använda olika lägesord och be barnen placera de olikfärgade björnarna genom instruktioner: Ex sätt den gula björnen jämte den lila, den gröna framför den gula osv...

Räkna med "klossar"
http://www.poissonrouge.com/123/
Välj klossen med nr 8, helt klart den mest populära. Panga flaskor med hammaren. Bestäm att "panga" första, andra, tredje och vad heter det när man ska panga flaskan som står som nr 4? Intressanta diskussioner utlovas!


Tack för alla bra tips och reflektioner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar