22 okt. 2012

Internetdagarna - dag 1

Idag har jag deltagit på internetdagarna som anordnas av .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur), en oberoende allmännyttig organisation som driver på Internetutvecklingen i Sverige.

(Här kan ni se det mesta från Bambuser-sändningarna
http://bambuser.com/search/bambuser_search/internet+i+skolan )

Vad gör .se och Webbstjärnan? Se på den utmärkta animerade filmen här!Dagen inleddes med Isabella Löwengrip, (mer känd som blondinbella). 22 år gammal och redan haft 5 företag. Hon hoppade av skolan vid 16 års ålder för att hinna med sin blogg  (som då drog in mellan 100 -150 000 kr/månaden genom annonser) hon försökte verkligen att få in sin blogg som ett ämne eller som ett UF-företag, men skolan fick inte ihop det. För precis som Isabella sa, om man är duktig idrottsman eller musiker så finns det skolor för dem. Men idag när det finns andra förmågor och entreprenörer hur möter skolan dem? Blondinbella har nog fått många nya läsare efter dagens föreläsning.


Sen var det dags för Carl Heath (www.patalom.se)från interactive institute. Det som fastnade hos mig var hans uttryck att vi måste gå från att "lära om" till att "lära genom". Hans bästa råd var att lära genom lek. INTE leka för att lära!

Carl hade också mängder av tips på länkar och galna prylar som finns på nätet. Här kommer hela listan. (De två coolaste beskriver jag lite mer ingående.)

Ifttt.com If this than that
Skapa små egna recept vad som ska hända. Exempelvis om någon "taggar" dig i ett foto på facebook, kan du skapa ett kommando/recept så att det fotot laddas ner i din dropbox.

Kurs i hur man googlar. Ja, man tror ofta att man kan googla (söka på nätet) men man kan effektivisera sin sökning avsevärt med olika kommandon. Se och lär!

Sparar en artikel som taggad länk.
Resursen "tar" citatet och skapar en bibliografi


Universitets kurser gratis på nätet
Gratis
Du får diplom

Samma upplägg men från stanford university


En 3dskrivare 
Från ide till produkt

Spelkontroll -typ

Makezine.com
Där får man massor med galna grejer (enligt Carl)

Tävling i lego

För gymnasiet

Jag vill avsluta med den fantastiska Ylva Pettersson som är gymnasielärare på Katedralskolan i Skara. För att inspirera sina elever och få eleverna att få självförtroende, skaparglädje, bekräftelse och känna sig stolta - lät dem publicera artiklar på wikipedia! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar