15 maj 2011

Två dagar med Tänk Om


Jag har spenderat två dagar med inspirationsutbildningen "Tänk Om". Deras huvudprodukt är att hjälpa skolor i samband med införandet av 1:1. De erbjuder utveckling för rektorer och utvalda nyckelpedagoger s.k. lärspridare.

Jag hade förmånen att få följa med pedagoger från Ringsbergskolan på dessa utbildningsdagar. 12- 13 maj var de första två utbildningstillfällena. Det var mycket intressant och jag fick träffa många pedagoger som hade många tankar om IT och lärande.

Tillsammans med Anna, gymnasielärare från Västerås och Lena ,F-3 lärare från Norrtälje, skulle vi skapa ett uppdrag för elever som skulle uppfylla kraven i Blooms taxonomi , naturligtvis skulle IT finnas med som ett verktyg. Vi valde att göra webbradio (podcasting) tyvärr hade vi ingen möjlighet att göra ett riktigt program. Vi strukturerade upp själva grunden för hur man kunde gå tillväga, vilka program man kunde använda, vilka mål i läroplanen som uppfylldes i och med uppgiften. Här kan ni se vår planering och struktur.

Med oss fick vi även en mängd verktyg som med enkelhet kan användas i skolan. Här finns en sammanställning av alla dessa verktyg! (Tappa inte hakan, det är hur många som helst)

Ur dessa verktyg har jag valt ut några som jag fastnade extra mycket för. En del är nya, en del är lite äldre och pålitliga!

TitanPad - Skriva i ett dokument tillsammans. Ingen inloggning krävs. Du kan med enkelhet exportera dokumentet till ex word eller pdf. Skapa ett dokument och dela med dig av länken, verkligen enkelt! Det går även att importera befintliga dokument.


http://www.wikimindmap.org/ mindmap som skapas på sökningar i Wikipedia. Riktigt spännande

https://bubbl.us/ skapa tankekartor gemensamt

http://todaysmeet.com/ - Ett enkelt sätta att få elever/deltagare att ex kommentera en lektion eller kurs. Eller ställa frågor under lektionens kurs. Det kan användas som utvärderingsverktyg efter en lektion. Eller varför inte använda det under klassrådet så att alla får sin "röst hörd"?

Sist; ett tips för interaktiva tavla:

Twiddle this page!
http://twiddla.com - En whiteboard online, du kan anteckna på bilder, dokument eller använda som en vanlig "tom" whiteboard yta. Du kan dela detta online i realtid så ni är fler som jobbar på samma yta. Kanske du som lärare skriver delar av ex en tankekarta vid tavlan, medan eleverna twiddlar på sina datorer? Ingen nedladdning eller installation behövs! Det här är något som jag ska testa med mina kollegor på måndag! :)

1 kommentar:

  1. Tack för gott samarbete, och för att du delade med dig av din kunskap! Vi ses i höst!

    SvaraRadera