28 mars 2013

Det är påsk....

.. och jag tänker ta påskledigt nu. Därför är jag lite lat med inlägget nedan. Jag har precis publicerat det på en annan av de bloggar jag bloggar på. Läs gärna ipad.blogg.avmkr.se där jag tipsar om appar för både förskola och skola. Glömt inte bort www.skolappar.nu som gör ett fantastiskt jobb med att koppla apparna till läroplanerna.

Glad påsk! :)


Just nu är jag ute mycket på förskolor runt om i länet och pratar iPads. På förskolorna försöker jag visa appar som inte enbart är "spelande" eller stillasittande utan appar som kan användas på många olika sätt.
De flesta apparna finns även recenserade på www.skolappar.nu där de också har en tydlig koppling till lpfö.
makedice

Make DiceSkapa egna tärningar. Du kan göra bildtärningar, siffertärning eller skriva ord/meningar.
Använd tärningarna för att spela spel, göra rörelser. Slå siffertärningen för att plocka upp/hämta upp ett visst antal saker. Testa en tärningspromenad, där barnen agerar spelpjäser.
Gör en egen bildtärning på de barn som är närvarande och använd för att ge olika uppgifter, skapa "par" osv. Make dice har oändligt många användningsområden.


Dokumentation i förskolan
Förskolans arbete med dokumentation kan utföras på många olika sätt. Jag har valt att "gradera" de olika apparna i vad man kan göra.

fotobabble
Enklaste appen, man tar en bild och sen kan man spela in tal till bilden. Något som barnen kan göra själva. Tänk vad häftigt att få visa upp på utvecklingssamtalet barnens språkutveckling men även att barnen ex själva fått välja bild.


Story Creatorstory creatorSkapa en egen multimediabok. Skriv korta texter, infoga bild eller film. Enkelt att spela in ljud till sidorna. De "större barnen" 5-6 åringarna kan göra sin egen bok. Tyvärr kan man inte skriva ut eller dela boken annat än på fb.
Det finns en Story Creator PRO - som just nu är gratis. I den kan man välja att bilderna ska sitta i "collage"-varianter och infoga klistermärken. Tyvärr kan man inte dela sin bok (Förutom på facebook)

Book Creatorbook creator
En mer avancerad variant än Story Creator. Här kan man välja var bilderna ska placeras i förhållande till texten. Infoga ljud, bild och film. Boken går att dela till ex iBooks och skriva ut.


KeynotekeynoteKeynote är apples motsvarighet till microsofts power point. I keynote kan du göra snygga presentationer. I dokumentationssyfte kan du skapa en presentation om varje barn att visa för föräldrarna på samtalen. Låt barnen vara med att välja bilder som ska visas eller film som ska spelas upp.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar