1 juni 2011

Vad händer i grytan? Ett projekt på Ringsberg

Jag var på besök på Ringsbergskolan, en av Växjös 1:1-skolor.

De har jobbat med en kurs som heter “Vad händer i grytan?”. Syftet med kursen var att göra djupdykning i livsmedlet och dess påverkan, lokalt och globalt. Detta i en blandning av so-ämnet och hemkunskapsämnet.
Eleverna (årskurs 8) har fått göra film/animationer om olika valda l
ivsmedel (odlad lax, brasilianskt kött, tomat och tofu. ) Filmerna var en blandning av stillbilder, animationer, rörlig film, musik och tal.
Koncentrationen var skyhög under visningen av filmerna. Innan lektionen ha
de eleverna tittat på varandras filmer som låg upplagda på en google site, och besvarat ett antal utvärderingsfrågor om sina kamraters filmer, frågor som var upplagda i google docs (formulär).

I början av lektionen “ringde” Johan (So-lärare som varit med, men var
hemma för dagen) upp via google chat och var med på videolänk under hela lektionen och tittade på filmerna på dist
ans. Efter filmerna diskuterade klassen innehållet och budskapet i filmen. De två pedagogerna som var med (Leif och Sophia) förde diskussionen framåt och ställde många
kluriga frågor och rätade ut frågetecken. Diskussionerna efter rörde innehållet, inte så mycket tekniken i filmerna (det som jag satt och tittade på), tekniken var självklar. Däremot diskuterades formen, dvs hur budskapet fördes fram på olika sätt.
Det uppstod några få tekniska problem: Videolänken - Johan som satt med på videolänk hörde inte allt vad eleverna sa, då fungerade chatten väldigt bra.

Någon film stannade, då laddade man om filmen helt enkelt. Eleverna kom med många kreativa förslag på hur man kunde lösa det, så det gick ganska fort och tog inte allt för mycket koncentration från lektionen.

Ärligt, det var helt underbart att se elever och lärare som använder tekniken som en förädling av “vanliga lektioner” och redovisningsformer. Jag är så imponerad av både lärare och elever!

När jag frågade eleverna om denna formen av arbete och redovisning gav mer och att man befäste (lärde sig mer) kunskaperna bättre svarade eleverna i kör - JA!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar