En blogg där jag skriver om hur det är att vara it-pedagog i Växjö och Kronoberg! :)
16 dec. 2011
Voto.se Tips från en läsare!
Slängde ihop en liten undersökning. Så fram med mobilerna (ladda ner en QR.scanner om ni inte redan har det) och svara på två frågor!
Tack Jan Danils!
Resultatet kan ni läsa här: http://voto.se/poll/bloggen
8 dec. 2011
Kurs i Podradio
Glada kursdeltagare |
Korsord: Coutries in the world
30 nov. 2011
The Mentimeter
The Mentimeter är ett enkelt och smidigt verktyg för omröstningar- du svarar på frågan via en dator eller smartphone. Inga inloggningar behövs. Du skapar en fråga enkelt och snabbt på hemsidan - via mobilen går du till adressen m.mentimeter.com och knappar in frågans VOTEID(Visas till höger på frågesidan). Svarar på frågan - klart!
Testa gärna min julfråga:
- ta din mobil
- öppna webläsaren
- gå till: m.mentimeter.com
- ange voteid:69878
- svara på frågan
10 nov. 2011
Podcasting!
Det blev HELT FANTASTISKA radioprogram. Allt från korsord om rymden, forntiden, engelska glosor, andning, litteraturquizz och korsord om Sverige. Här nedan kan ni lyssna på de fantastiska programmen.
Sugen på att gå kurs i Podcasting - 8/12 har jag kurs - anmäl dig här!
Sugen på att gå kurs i Podcasting - 8/12 har jag kurs - anmäl dig här!
21 okt. 2011
Till de fantastiska pedagogerna i Limmared!
Vi hade en genomgång där jag gick igenom hur lektionerna var skapade och sen var det "eget arbete" med att skapa liknande lektioner. Jag blev imponerad över att alla fick ihop lektioner på kort tid och med enbart muntliga instruktioner.
Lektionerna som jag förberett hade inriktning mot matte. Men man får inte glömma att samma teknik även kan appliceras på att träna bokstäver, ord eller symboler.
Tiokompisarna - tanken är att man ska dra siffran genom den magiska hatten för att se kompisen. Fungerar även att göra multiplikationstabeller.
Uddamonstret - Monstret äter bara tårtor med udda tal. Kan överföras till ett vokalmonster, ett monster som bara äter saker som börjar på en viss bokstav, ett versalmonster osv..
Ange talet - talet står skrivet med bokstäver, dra ut siffrorna och skapa talet. Funktionen går att använda på alfabet, bilder osv...
Här kan ni ladda ner lektionerna (håll tummarna för att de fungerar - de strular lite ibland)
21 sep. 2011
Ipads i förskolan!
- http://blogg.nacka.se/skolor/ipadsiforskolan/
- http://vallaskolanfklass.wordpress.com/
- http://fskhjartaikt.blogspot.com/
- http://maggan66.blogspot.com/
- http://www.strangnas.se/sv/Utbildning--barnomsorg/Barn-o-utbildning-nyheter/iPad-i-forskolan/
Föreläsning för studenter!
Geocaching
https://sites.google.com/site/geocachingenlarandelek/
Statistik med Gapminder
http://www.gapminder.org
www.omvärld.se
Förteckning över verktyg för alternativa verktyg för skolan
http://www.ungkompensation.se
Språklänk portalen - mängder av länkar som är användbara i språkundervisning.
http://www.spraklankportalen.se
Bambuser - sänd ut strömmande egenproducerade sändingar
http://www.bambuser.com
Historiaboken på nätet
http://www.hist.se betaltjänst
AV-Medias hemsida
www.avmkr.se
SLI - Svenska läromedel på internet
www.sli.se (studenter kan skapa konto)
Matte på flera språk
http://www.webbmatte.se
Webbmagistern - övningssida
http://www.webbmagistern.se
Matte för gymnasiet
http://www.matteboken.se
Goda exempel, tv, radio och handledningar!
http://www.ur.se
19 sep. 2011
Fler tips från verkligheten!
Det är verkligen jättekul att få se vad pedagoger väljer att visa för eleverna och hur det motas av eleverna. Här följer några länkar som lärare och pedagoger valde att jobba med och lite vad de tyckte om länkarna.
Årskurs F-6
English alphabet
http://www.languageguide.org/english/alphabet/
För att träna uttalet på bokstäverna. Perfekt att använda någon gång för att få lite variation av lärarens röst.
Colour
http://www.crickweb.co.uk/Early-Years.html#colour-english
Träna färger på engelska. Kul att göra en gång.
Animals
Träna på vad olika djur heter. Eleverna blev lite besvikna att det inte lät något när man fick rätt djur på rätt bild
http://www.crickweb.co.uk/ks1literacy.html
Sverige
Från Sverigeguiden.com - en reliefkarta över Sverige som är klickbar.
http://www.sverigeguiden.com/sverreli.htm
Fakta som fanns på sidan var inte jättemycket eller spännande, men talande. Landskapskartorna som fanns på samma sida var enligt pedagogerna inte alls bra eftersom det var för få platser markerade.
I kombination med Sverigekartan hade de också använt kartor från NE.se, de s.k. blindkartorna. De tipsade även om de olika temapaketen på NE.se - enkelt att bara söka på Sverige på NE.se
(P.s Prissan vill gärna tipsa om Från Macro till Micro där man kan träna bland annat Sveriges landskap http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4077&artikel=4430040)
Pussel på Papunet
Ett gäng tipsade om att pussla på Papunet.net.
http://papunet.net/spel/_palapelit/palapeli/?lang=se Här finns möjlighet att välja antal bitar och motiv.
Det går även att ladda upp egna bilder och pussla ihop.
Matematik F-klass
Fånga fiskarna med hjälp av håven. Testa att fånga antal fiskar som står i rutan. Altinera med att du som pedagog bestämmer vilken typ av fisk som ska fångas.
http://www.crickweb.co.uk/Early-Years.html#ftank2
Förskolan
http://www.ur.se/Cirkuskiosken/
Från cirkuskiosken kan man gå in i "Kompiskiosken" och spela många spel från UR
Lägesord
http://www.glencoe.com/sites/common_assets/mathematics/ebook_assets/vmf/VMF-Interface.html
Bears in a boat. På sidan Virtual Manipulatives, finns "Manipulatives" som heter Bears in a boat. Den går ut på att man kan sätta björnar i en båt och jobba utifrån 10-kamraterna. Man kan också använda olika lägesord och be barnen placera de olikfärgade björnarna genom instruktioner: Ex sätt den gula björnen jämte den lila, den gröna framför den gula osv...
Räkna med "klossar"
http://www.poissonrouge.com/123/
Välj klossen med nr 8, helt klart den mest populära. Panga flaskor med hammaren. Bestäm att "panga" första, andra, tredje och vad heter det när man ska panga flaskan som står som nr 4? Intressanta diskussioner utlovas!
Tack för alla bra tips och reflektioner!
30 aug. 2011
Tips från verkligheten!
Något av det roligaste och mest givande som finns är när pedagoger kommer till mig och tipsar om länkar, samtidigt som de berättar hur de jobbat med länkarna i klass/gruppen. I torsdags var det ett sånt tillfälle. Efter avslutad utbildning i Ingelstad så visade några förskolepedagoger länken "Babblarna" - för de absolut minsta. Babblarna är ett helt koncept som man kan köpa från Hattens förlag.
20 aug. 2011
Snygg resurs i matematik och interaktiv tavla..!
Fick ett mail av it-pedagogen Stefan Jönsson i Älmhult, han var så lyrisk över en resurs han hittat att han kände att han måste dela med sig av den. En ma-resurs för interaktiva tavlor.
19 aug. 2011
Studiedag i Lessebo!
28 juni 2011
Språklänkar!
- Franska
- Engelska
- Tyska
- Spanska
- Italienska
7 juni 2011
Ett blygsamt tips...
På konferensen Framtidens lärande fick jag se en resurs i matte som kan användas på den interaktiva tavlan. NLVM (National Library of Virtual Manipulatives) Ett antal resurser inom matematik, allt från förskola till gymnasiet. Man får nog lägga ner en del tid på att sätta sig in i hur man kan använda sidan, men läraren som tipsade om resursen använda sidan ofta! Tyvärr fungerar inte bokstäverna ä och ö (om man ex ska göra diagram - märk väl att "å" fungerar?!)
1 juni 2011
Vad händer i grytan? Ett projekt på Ringsberg
Eleverna (årskurs 8) har fått göra film/animationer om olika valda livsmedel (odlad lax, brasilianskt kött, tomat och tofu. ) Filmerna var en blandning av stillbilder, animationer, rörlig film, musik och tal.
I början av lektionen “ringde” Johan (So-lärare som varit med, men var hemma för dagen) upp via google chat och var med på videolänk under hela lektionen och tittade på filmerna på dist
Någon film stannade, då laddade man om filmen helt enkelt. Eleverna kom med många kreativa förslag på hur man kunde lösa det, så det gick ganska fort och tog inte allt för mycket koncentration från lektionen.
Ärligt, det var helt underbart att se elever och lärare som använder tekniken som en förädling av “vanliga lektioner” och redovisningsformer. Jag är så imponerad av både lärare och elever!
25 maj 2011
Framtidens lärande - Stockholm 19 -20 maj!
22 maj 2011
En kompis till mig... (just in time)
15 maj 2011
Två dagar med Tänk Om
Jag har spenderat två dagar med inspirationsutbildningen "Tänk Om". Deras huvudprodukt är att hjälpa skolor i samband med införandet av 1:1. De erbjuder utveckling för rektorer och utvalda nyckelpedagoger s.k. lärspridare.
http://www.wikimindmap.org/ mindmap som skapas på sökningar i Wikipedia. Riktigt spännande
https://bubbl.us/ skapa tankekartor gemensamt
http://todaysmeet.com/ - Ett enkelt sätta att få elever/deltagare att ex kommentera en lektion eller kurs. Eller ställa frågor under lektionens kurs. Det kan användas som utvärderingsverktyg efter en lektion. Eller varför inte använda det under klassrådet så att alla får sin "röst hörd"?
6 maj 2011
12 apr. 2011
Appar, ipad och Apps in education!
Några av er som följt bloggen vet om att jag är löjligt förtjust i teknikprylar. I höstas gjorde jag ett inlägg om min HTC Desire och vad jag använde telefonen till. Min förtjusning har nu spridit sig till min iPad, inte lika smidig som en telefon, men mer användbar. Väldigt lättnavigerad, som vanligt har min 3,5-åring fått testa och det är inga som helst problem. Precis som med telefonen så laddar man ner "appar" till iPad:en (även kallad Paddan) - men vilka appar är bäst? Vad kan eleverna använda? Vad kan lärarna använda? I dag finns det över 350 000 appar till "i"-serien (iPhone, iPod och iPad - det är lite olika om alla går att använda på alla plattformar)
Just in Time - för Markaryd
11 apr. 2011
Kolla källan - Sociala medier!
5 apr. 2011
Markaryd
I måndags var jag i Markaryd för att visa och prata om interaktiva skrivtavlor. De använder sig e-beam/Lintex interactive. Intresset var verkligen stort, och jag tackar alla ni 46 som deltog för ert överseende med att det blev lite väl många!
1 apr. 2011
Ett fredagstips för strömmande film från SLI
29 mars 2011
Varför finns inte detta på svenska?!
Ibland blir jag frustrerad, det finns så mycket bra resurser på nätet men mycket är på engelska.
8 mars 2011
Till er pedagoger i Växjö som vill ha tillgång till Algodoo!
7 mars 2011
Oj vad jag har mycket att tipsa om!
Funktionsmaskinen"
Den här är klurig! En bra start för algoritmräkning? Klicka på en siffra, och siffran kommer att gå igenom maskinen. När den passerat genom maskinen ändras siffran. Klicka på resten av siffrorna och försök hitta mönstret till hur siffrorna ändras.(Algoritmen)
Du som lärare ställer in de olika parametrarna genom att klicka på den blå knappen som finns uppe till höger i resursen. Som komplement till sidan finns även utskriftsbara versioner där eleverna kan samarbeta för att hitta mönstret till hur siffrorna ändras. Du kan variera svårighetsgraden oändligt!
Länksamlingen hänvisar endast till granskade artiklar och webbsidor på svenska.
SO-rummet riktar sig främst till elever och lärare på högstadiet och gymnasiet, men även till högskole- och universitetsstuderande samt andra som är intresserade av historia, religion, geografi och samhällskunskap
10 feb. 2011
Triptico - igen
2 feb. 2011
iBoard - ännu en resurs för interaktiva skrivtavlor :)
Fanns en hel del matematikövningar, mycket "böcker" för att läsa och förstå (på engelska)
Den här kan jag tänka mig för förskolan. Först samlar
1 feb. 2011
26 jan. 2011
YES! Algodoo i Kronoberg!
Alla elever i grundskolan och gymnasiet får möjlighet att ladda ned programmet Algodoo. Detta gäller även elev- och lärardatorer i hemmet.
För att få en uppfattning om vad Algodoo står för kan du se denna korta film.
AV-Media Kronoberg kommer att erbjuda introduktion- och inspirationsseminarier i Kronobergs alla kommuner. Datum kommer att annonseras på www.avmkr.se och du kommer även att få erbjudandet via e-post.
Hur lärare och elever ska få fatt i algodoo? Lugn, mer info kommer :)
19 jan. 2011
Städer och platser i 360 grader
Kolla in http://www.360cities.net/
Shor Su Mineral Spring in iran
Här är en länk till ett jättefoto på London som är sammansatt av många andra foton och du kan utforska och zooma in alla Londons sevärdheter med mycket bättre fokus än via Google Map eller Google Earth.
Bra till undervisning i Engelska, Geografi eller inför studieresan.
Det här tipset kom med mailen idag! TACK Hansi på Högstorp skola
18 jan. 2011
Skolbesök på Bowes Primary School!
Skolan hade satsat mycket på teknik. De hade ett antal vagnar med datorer, dock inte en dator till varje elev. De ansåg att alla elever inte behövde jobba samtidigt med datorerna, utan istället när det behövdes. De hade även en studio där man kunde spela in film och radioprogram för redigering.
Det som slog mig mest var att trots att de hade så otroligt bra teknik (datorer, iPhones, iPads och iPods) så var klassrummen fulla av material (printouts- med glada påminnelser, regler, ordförståels osv). Det kändes inte stelt och kalt att komma in i klassrummen.
I varje klassrum och på förskolan fanns givetvis en interaktiv skrivtavla.
Det var väldigt skönt att vara på en skola med bra teknik/ny teknik men som inte hängde upp all undervisning på detta. Läraren hade läsövningar med eleverna, eleverna skrev för hand i skrivböcker samtidigt som de gjorde översättningsövningar på en iPod. Det var ingen klass (som vi såg) som använde datorn som skrivmaskin.
16 jan. 2011
Konversera mera!
Se och njut (Som vanligt!)