15 nov. 2013

Nu ska vi BUMPA :-)

Igår hade jag en mycket givande träff med några IT-pedagoger från förskolan. Vi jobbade med ipad:en och huvudsyftet var att diskutera och jobba med dokumentation i förskolan med ipad.



Precis innan vi skulle avsluta får jag frågan om appen BUMP (gratis och finns till både Android och Iphone). Jag känner till appen sen tidigare. Man kan med hjälp av appen BUMP skicka bilder, film och kontakter genom att man lätt "slår ihop" mobiltelefonerna med varandra - vilket startar en överföringsprocess och man kan ta emot bilden.

Förutom det kan man även skicka över bilder till sin dator genom att använda BUMP. (Detta var helt nytt för mig!)

Gå in på sidan http://bu.mp, starta Appen BUMP i telefonen. Välj bild du vill skicka över, slå telefonen lätt på mellanslagstangenten och överföringen startar. Tadaa!

Se hur du överför bilder till din dator här!




12 nov. 2013

Digitala verktyg och dokumentation i förskolan och förskoleklass

Idag är jag och min kollega Tina inbjudna till Linköping för att prata om olika möjligheter med digitala verktyg.

Jag ska prata om digitala verktyg och dokumentation i förskola och förskoleklass. Det är helt klart en utmaning eftersom många idag har tillgång till ipad, men inte alla - inte än ;)

Jag börjar med en liten enkät...http://voto.se/poll/linkoping


http://voto.se/poll/linkoping


En länk till Padlet:
korta.nu/linkp13nov 

Så vad tänker jag då ta upp när det gäller dokumentation?

Photostory - känd gratisprogramvara från Microsoft. Skapa bildspel med musik, berättarröst och text. Använd för att intervjua barnen, skanna in en teckning eller fota något som barnen har skapat och be dem berätta. Fantastiskt att få se och höra barnens egna tankar.
Hämta Photostory här.


Word - Bästa tipset för att få snygga dokumentationer med text och bild - FIGRUSÄTTNING - bilden kommer inte "hoppa" och du kan flytta den vart du vill. Instruktioner finns här.


PowerPoint 2010 - Du kan snabbt skapa en presentation av bilder med hjälp av funktionen Fotoalbum som finns i PowerPoint 2010. Lägg till övergångar, tema och berättarröst. Hela presentationen kan du även spara ner som en video, videon kan du exempelvis lägga på din blogg.

Picasa - Picasa är ett bildhanteringsverktyg från Google. Du kan sortera, organisera, redigera och skapa collage med programmet. Det går även här att göra bildspel med text. Stor fördel med Picasa hur enkelt du kan sätta etiketter på bilder, sortera och söka upp bilder. En bra dokumentation för hela verksamheten men även för det enskilda barnet om man organiserar bilder och mappar från början. Hämta Picasa här.


Blogg -
http://kapphasten.vibloggar.nu/
http://humlansforskolaikonga.vibloggar.nu/
http://ulriksbergsforskoleklasser.vibloggar.nu/
http://pilbackenspedagoger.vibloggar.nu/ 
http://vallen.vibloggar.nu/

Snyggt collage i Picasa