29 apr. 2009

Månresan - en klar succé!

För ett tag sedan köpte AV-Media in en länslicens av onlineprogrammet "Månresan".

(Månresan är ett övningsmaterial i matematik, engelska och geografi. Materialet är utformat som ett webbspel där eleverna tillsammans hjälps åt med att föra klassens raket till Månen.)

Vi hade 100 raketer som delades ut till lärare/klasser som var intresserade... ALLA 100 är idag igång och påväg till månen!! Kan bara tänka mig aktiviteten bland alla ivriga elever som löser matte -engelska och geografiproblem! Lycka till alla astronauter!

24 apr. 2009

Ny medarbetare!

Efter att ha studerat "ny teknik" kunde jag inte motstå Pleo - robotdinosaurien!


Pleo är konstruerad av 14 servomotorer, 150 växlar och kopplingar, har kamera, infraröd sensor, 2 mikrofoner, 2 högtalare, 9 känsel-sensorer (haka, ben, bak, skuldra, huvud och under varje fot), 6 processorer (2x32 bit, 4x8 bit), artificiell intelligens, beteende som ett djur och lär genom interaktion. Vi snackar dator!

Det här bevisar att en dator behöver inte vara en skärm med tangentbord! Den kan vara grön och ha fyra ben ;-)

22 apr. 2009

Det här är nog framtiden...

Snacka om "gammal" pedagogik med extremt ny teknik, försök att avsätta 7 minuter till denna film.. titta och njut!

21 apr. 2009

En tapper liten skara (skyller på e-postsystemet)



Idag körde vi en runda med google docs, NE-skola och tips och trix för interaktiva tavlan. Det var en liten men tapper skara som dök upp. Måste dock skylla detta på ett icke-fungerande epost-system som blockerar/filtrerar bort/raderar(?) mina utskick till it-pedagogerna. Grymt frustrerande!!

Idag hade jag även modet att lämna bort makten (alltså pennan till den interaktiva tavlan) till deltagarna! Det var kul, ska definitivt göra om det fler gånger ;-)

En spontan kommentar från deltagarna .. Google docs rocks!!

Posted by Picasa

Prao-wiki!


Satt och skum-läste några bloggar, läste i Lena Nyströms blogg om en klass som har en Prao-blogg där det bland annat fanns geo-taggning, dvs att eleverna hade märkt ut sina praoplatser på en överskådlig karta!! Najs!


Tack vare detta inlägg kom jag precis ihåg att jag blivit inbjuden till en Prao-wiki som elever på Teleborg centrum skriver om sina praoplatser.


Eleverna ska skriva dagbok om sina praoplatser, plus och minus och utvärdering av praoplatserna.


På wikin lägger även läraren i klassen upp manualer för hur man redigerar på wikin, skoluppgifter och andra viktiga manualer.


Kul och inspirerande!!


20 apr. 2009

Expert från Växjö...

Härom dagen var jag inhyrd expert från Växjö för att prata om AV-Media Kronobergs erfarenheter från interaktiva skrivtavlor i skolan. Linköping är sugna på att införskaffa interaktiva skrivtavlor, projektorer och datorer men vill ha lite mer "kött på benen" om vad man ska ha en interaktiv tavla till. Jag höll en kort visning om hur man kan jobba med en interaktiv tavla. Därefter blev det en jättebra diskussion!

Frågor (eller kanske mer funderingar) som kom upp var bland annat att det fanns risk att pedagogiken skulle "gå tillbaka" till förmedlingspedagogik och göra eleverna mer passiva.

En annan fundering var att läraren skulle vara den som "showade" vid tavlan och eleverna skulle inte bli delaktiga i lektionerna. Personligen tror jag att tavlan kan vara mer inspirerande och att eleverna blir mer delaktiga om de får vara "framme" vid tavlan och styra. Det måste ju vara roligare än att stå vid en vanlig whiteboard och dra ett streck (eller liknande) med en penna.

Men.. du.. elev som har tillgång till interaktiva tavlor i klassrummet blir man mer eller mindre delaktig??

Och du .. lärare som har tillgång till interaktiv tavla.. vad gör du för att få eleverna mer delaktiga.. är tavlan hjälp eller motstånd?

16 apr. 2009

Inspirationskvällarna har startat igen! (Ja, för interaktiv skrivtavla)


I går kväll höll Mia från Gemla skola och Hanna från Öhr skola inspirationskväll för år F-3 i att jobba på interaktiva tavlor. De visade på hur man enkelt lägger in bilder i Lynx för att sedan länka till filmer på SLI och strömmande film. De visade på många bra länkar bland annat "Om färg" - från UR, passar förskoleklassen och Crickweb. Deltagarna uppmanades att våga släppa fram eleverna till tavlan och få hålla i pennan för exempelvis svara på frågesport som finns på svenskadjur.se.

När deltagarna blivit inspirerade fick de tid till att testa och ställa frågor. Det testades ivrigt, dock ville några gå hem, men inte för att det var tråkigt, utan de ville testa hemma eftersom de hade Lynx installerat. Det är ett bra betyg!

Tack Hanna och Mia - ni är toppen!


PS. Inspirationskvällar för förskolan blir det 4, 5 och 6 maj på AV-Media. För år 4-6 blir det på Öjaby skola 4, 5 och 7 maj mellan kl. 18-20. - Anmäl er via www.avmkr.se
Posted by Picasa

14 apr. 2009

NE -skola

Idag har jag och Åke fått en visning i "Nya" NE-skola. Det var ett par bra "nya" funktioner i NE -skola.

  • Tema-paket från F till gymnasiet! Här fanns färdiga paket, med innehåll från NE självklart. Uppgifter, lärarhandledningar, övningar och facit. Det var väldigt blandade teman, allt från bondgården, vikingar till cellens uppbyggnad.
  • NE har kompletterat med s.k. Livesearch och även hjälp med stavning. Testa att söka på aserbadjan eller schiraf så kommer du få förslag på "rättstavade" sökord.
  • Som lärare kan du själv samla ihop artiklar och länkar till egna "paket" som du kan dela med dig till elever och andra lärare.
  • Du kan även skapa enklare spel med flervalsalternativ eller ja/nej-frågor.

It-pedagog grupp 3 i Växjö kommer att få ta del av detta på tisdag när vi ska ha kurs ;-)

3 apr. 2009

Lite tid att uppdatera bloggen...

Fullt ös på Av-Media just nu. Eftersom bloggandet gått lite trögt denna veckan tänkte jag göra en snabb sammanfattning. Veckan har bestått av att hålla utbildningar på interaktiva skrivtavlor, google docs, photostory, lägga upp film på Youtube och skapa spel på purposegames, men vi har även haft många funderingar kring varför det är svårt att få igång användandet av interaktiva tavlor på skolorna. Har ni några idéer om varför? Tiden säger många, prioriteringar säger en del. Vi it-pedagoger på Av-Media försöker slå våra kloka huvuden ihop för att komma på en del av lösningen....men ge oss gärna tips! :)

Några av veckans ups:
  • Pedagogerna från Biskopshagen som gjorde en "lektion" med inspiration från barnboken "Knacka på" -helt ljuvlig.
  • Utbildningen på Östregård - trots kommunikationsmiss om tiden, så hann vi med massor
  • Fick tillbaka min planeringsbok - som jag slarvigt glömt på Pilbäckskolan.
  • Bästa filmtipset från SLI (Strömmande media) - Vem bryr sig?

Några av veckans downs:

  • E-posten har krånglat (eller krabbat som det heter på småländska) så jag har inte fått ut mina utskick.
  • Arbetsmobilen stänger av sig titt som tätt.



Nu är det på gång - Inspirationskvällar med interaktiva skrivtavlan!


Nu är vi på gång! Datum för inspirationskvällar med interktiv tavla i Växjö är äntligen bestämda. Det ska bli jättekul och spännande. Dessa kvällar har vi nämligen engagerat pedagoger som använder tavlan i sin undervisning. De är en mycket bra inspirationskälla för andra pedagoger. Som it-pedagog kan man inspirera väldigt mycket - men att ha "riktiga" pedagoger som jobbar med it och interaktiva tavlor i vardagen är oslagbart!

Förskolan och år 7-9 ska också ha inspirationstillfällen, datumen är dock inte fastställda än.